Blijdorp spelwandOntwerp educatief spel

Waar anders dan in een dierentuin kunnen de bezoekers zoveel leren over allerlei diersoorten? Wist je bijvoorbeeld dat gorilla’s in diergaarde Blijdorp geen bananen eten? (Anders worden ze te dik!) Maar wat eten ze dan wel? Witlof? Brandnetels? Ijsjes? Diergaarde Blijdorp zocht een illustrator die deze vragen en bijbehorende antwoorden op een speelse, maar waarheidsgetrouwe manier zichtbaar kon maken. In de vorm van een vraag-antwoord spel, die bezoekers, zowel kinderen als volwassenen kunnen spelen. 


Ontwerp educatief spel

Bezoek Blijdorp

Tijdens een sessie in Blijdorp bespraken we de ideeën voor de spelwand. Er waren een aantal belangrijke eisen aan het illustratief ontwerp. De bezoeker moet direct kunnen zien dat het om gorilla's gaat, het dier en de uitdrukking van de dier moet waarheidsgetrouw zijn en het kleurenpalet uit de huisstijl moest terugkomen. De kernwoorden: kleurrijk en veel contrast. Een aantrekkelijk uiterlijk van veraf en dichtbij. Na een eerste schetsronde werkrt ik hete concept uit; een spelwand met negen panelen die kunnen draaien. Op de voorkant zie je negen verschillende voedselsoorten. Op de achterkant zie je een gorilla met het antwoord. 


Voorbeeld van een paneel: 'Eet een gorilla pinda's?' (Voorkant pinda's), 'Nee, van pinda's worden gorilla's te dik. (Achterkant dikke gorilla die pinda's eet) Een leuke opdracht waarbij ik me mocht verdiepen in gorilla's. Zo weet ik nu dat als het warm is ze ijsjes met ingevroren fruit eten. 

Verhoudingen

Voor deze opdracht bestudeerde ik de houding van gorilla's en zocht ik uit hoe bijvoorbeeld een Afromomum er uit ziet. Waar nodig had ik contact met de verzorgers van diergaarde Blijdorp. Hier en daar werden de houdingen van de gorilla's aangescherpt. Tijdens de design fase werd het concept goedgekeurd en maakte ik een proefdruk van alle illustraties. De laatste correctieronde volgde voordat alle bestanden aan de drukker van de panelen werden overgedragen. 


Verhoudingen

Feest

Tijdens een feestelijke her-opening van de gorilla verblijven mocht ik het eindresultaat bewonderen. De dierenverzorgers vertelden dat het spel dagelijks veel werd gebruikt door zowel jong als oud. Met eigen ogen heb ik gezien hoe bezoekers verwonderd de bordjes omdraaiden. 'Eten gorilla's geen bananen?!' Tot slot kon ik tijdens de voedertijden met eigen ogen zien wat Bokito, de bekendste gorilla uit Blijdorp, zoal eet. Een erg leuke opdracht! Met veel plezier heb ik deze educatieve illustraties gemaakt.